Kentang Putar atau kentang lenyek adalah hidangan yang disediakan dengan menggunakan kentang rebus yang dihancurkan. Resipi ini mula muncul lebih kurang pada tahun 1747 seperti yang dicatatkan dalam The Art of Cookery oleh Hannah Glasse.
Ia menjadi hidangan sampingan kepada menu makanan utama, seperti biasaannya yang terdapat pada menu di restoran KFC. Kebiasaannya ia dimakan bersama dengan roti kosong atau bun.
Berikut adalah resipi yang saya kongsikan dari sumber perkongsian Facebook :
Bahan-bahan ( santapan 5 orang )
Bahan A untuk kentang putar
5 biji kentang dibuang kulit dan dipotong 4
Sedikit lada hitam(kalu nk pedas bubuh la lebih)
Garam secukup rasa
1 sudu susu pekat manis
Bahan B UNTUK SOS.
Bahan A untuk kentang putar
5 biji kentang dibuang kulit dan dipotong 4
Sedikit lada hitam(kalu nk pedas bubuh la lebih)
Garam secukup rasa
1 sudu susu pekat manis
Bahan B UNTUK SOS.
4 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar mentega
Sedikit lada
Cara-cara
-Rebus kentang sehingga empuk dan masuk kan garam sedikit.
-Tos kan air
dan lenyekkan ia menggunakan "hand mixer" sehingga halus
-Kemudian masukkan
lada hitam dan susu.
-Siap
Sos
1.Rebus bawang merah,lobak merah dan kiub ayam selama 10 minit.
2.Tos kan air rebusan tadi.
3.Masuk kan mentega ke dalam kuali dengan api yang kecil, kemudian masskkan tepung gandum, kacau berterusan untuk mengelakkannya berketul-ketul.
4.Masukkan air rebusan bersama lada hitam, sos tiram dan beberapa titik kicap pekat kemudian kacau sehingga agak sebati. Ia sudah boleh dijamah bersama roti atau makanan kegemaran anda.
*Nota : "Putau" tu loghat negeri Melaka yang membawa maksud putar :-)