Separuh Akhir Kedua : Piala FA Malaysia ( Terengganu - Kedah )

13 Mei 2017

Keputusan perlawanan :

TERENGGANU  0  -  3  KEDAH
(0)  - (4)
5' Kedah
29' Kedah
48' Kedah

Separuh Akhir Kedua : Piala FA Malaysia ( Negeri Sembilan - Pahang )

13 Mei 2017

Keputusan perlawanan :

NEGERI SEMBILAN  1 (1)  - (3) 2  PAHANG
6' Pahang
67' Negeri Sembilan
91' Pahang

Resipi Kuih Serabai


Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati". 

Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seperti serabai (kurang cantik, berlubang-lubang seperti muka orang berjerawat)

Bahan A (dikisar)
- 3/4 cwn nasi sejuk
- 1 cawan air

Bahan B
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu makan gula
- mauripan 1 sudu kecil
- 1 cwn air suam
- 1/2 cawan santan pekat

Cara Membuat :

- Campur semua bahan A dan B
- Perap selama 2 jam.

Cairan manis (dicicah dengan kuih)

Bahan-bahan :

- 1 keping gula melaka
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan santan
- secubit garam
- daun pandan
- 2 sudu makan tepung gandum

Cara membuat :

- Cairkn gula melaka dengan air menggunakan api yang kecil (perlahan).

- Masukan tepung gaul hingga sebati.

- Kemudian masuk bahan-bahan yang lain.

- Masak sampai mendidih.


Kredit resipi : Sulizawati Linn Hassan‎ 

Resipi Kuih Lopes


Bahan-bahan :

- 500gm pulut

- 1 sudu makan air kapur

- 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya)

- Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan)

- Sedikit garam (masukkan ke dalam pati pandan)

- Air secukupnya

- Daun pisang yang lebar

- Tali (untuk mengikat
1/2 biji kelapa parut putih + secubit garam)

Cara membuat :

1. Rendam pulut bersama dengan air kapur semalaman atau 4 jam.

2. Setelah direndam, basuh semula pulut dan toskan sehingga kering air.

3. Masukkan pulut kedalam periuk dan masukkan pati pandan dan sedikit air sehingga paras air sama dengan paras pulut.

4. Tanak pulut seperti cara hendak masak nasi. Kacau berterusan.

5. Apabila air kering, tutup api dan tutup periuk dan biarkan sebentar.

6. Layur daun pisang dan seterusnya lap daun pisang dengan kain bersih.

7. Daun pisang haruslah lebar supaya boleh digulung 2-3 kali.

8. Kacau rata pulut terlebih dahulu dan letakkan 2 senduk atau lebih pulut keatas daun pisang, bergantung kepada saiz daun anda. Gulung dan padatkan.

9. Ikat di hujung yang pertama dan kemudian mengunakan sudu yang dicelup air, tekan pulut dibahagian hujung yang satu lagi supaya pulut padat.

Tekan sedikit bagi memastikan ia padat dan seimbang. Kemudian ikat dengan tali bahagian yang satu lagi sehingga menjadi seperti gambar dibawah.

10. Buat sehingga habis pulut. Untuk 500gm, anda akan memperolehi 3 gulung pulut.

11. Masukkan pulut yang telah dibalut kedalam periuk dan masukkan air sehingga sama paras.

12. Rebus sehingga air kering atau dalam 2 jam. Angkat dan toskan.

13. Untuk memotong kuih lopes dengan cantik, guna benang.

14. Ikat benang pada sesuatu. Buka separuh daun pisang letakkan ditangan kiri, tegangkan benang mengunakan tangan kanan anda untuk memotong pulut.

15. Gaulkan pulut dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam. Hidangkan bersama air gula melaka.

Bahan air gula melaka:

° 300gm gula melaka
° 250ml air - tambah jika perlu
1/2 tsp tepung beras/gandum - untuk memekat

Cara membuat :

1. Masukkan gula melaka dan air dan masak sehingga gula melaka larut.

2. Angkat dan tapis untuk membuang bendaasing dalam gula melaka.

Masukkan semula ke dalam periuk.

3. Masukkan bancuhan tepung, bancuh tepung dengan sedikit air.

4. Kacau sebati dan masak sehingga pekat.

Resipi Dodol Asli


Bahan :

1000 gm tepung beras
300 gm tepung pulut
1.5L santan kelapa
500 ml air
200 gm gula pasir
800 gm gula merah/melaka
150 ml minyak jagung
3 helai daun pandan

Cara Membuat :

1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan tepung beras dalam jug

2. Jerang kuali dan panaskan air 500ml bubuh daun pandan

3. Bila mendidih tuangkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit, kacau rata

4. Bila mendidih masukkan minyak jagung, gula pasir dan gula merah

5. Kacau terus sambil kawal api, teruskan sehingga adu nan liat, kenyal dan berkilat.

6. Sejukkan sebelum dipotong

======================

*Petua membersihkan kuali setelah selesai masak dodol :

1) Panaskan kuali yang diisi air separuh atau hampir penuh sehingga menggelegak.

2) Kemudian ambil beberapa genggam (batang) pokok Senduduk yang agak rimbun (banyak) daun dan kacau kuali yang dah panas itu dengan pokok berkenaan.

- Insha Allah, sisa dodol akan tertanggal dengan mudah.

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan