Buah Gac ( Momordica Cochinchinensis ) dari Asia Tenggara, terutamanya dari negara seperti Thailand dan Vietnam. Ia juga didapati tumbuh subur di negara China, India dan dikatakan oleh sesetengah orang, di bahagian utara Australia.
Buah Gac secara tradisinya telah digunakan di Asia untuk memberikan warna merah untuk masakan dan meningkatkan kesihatan penglihatan.
Ia mempunyai rasa manis yang sederhana dan mungkin boleh dibandingkan dengan rasa seperti timun segar, tembikai atau sedikit seperti lobak merah.
Sebagai tambahan kepada cara penggunaan tradisional, dalam bahan produk komersial seperti serbuk Gac dan minyak Gac telah dihasilkan sebagai pewarna semula jadi dan suplemen perubatan.
Gac mempunyai kandungan likopena yang sangat tinggi, mengandungi sehingga 70 kali ganda jumlah likopena yang terdapat dalam tomato. Ia juga mempunyai 10 kali ganda jumlah beta-karotena yang terdapat dalam lobak merah atau ubi keledek.
#buahsuper #superfruit