Permulaan jenama Kicap Kipas Udang : Zara Foodstuff Industries

Sejarah kejayaan kicap jenama Cap Kipas Udang bermula kurang lebih 31 tahun lalu apabila pengasanya Datuk Haji Lambak Mohamad memulakan perniagaan beliau dengan menubuhkan Zara Food Industries  ( kini dikenali sebagai Zara Foodstuff Industries ), mengeluarkan kicap secara kecil-kecilan dengan menyewa sebuah kilang dan memasarkan jenamanya kicapnya disekitar bandar Johor Bahru, Johor.

Bermula dengan modal RM40,000, beliau berusaha memastikan jenama Kicap Kipas Udang diterima rakyat Malaysia. Kini jenama ini telah berada di setiap dapur rakyat Malaysia. Kawalan mutu produk yang baik serta komitmen pekerja-pekerja yang tinggi, kini produk tersebut telah mencatat jualan bulanan lebih dari RM150,000.

Keuntungan syarikat digunakan untuk perbelanjaan  promosi termasuk promosi di televisyen dan media cetak serta penyelidikan dan pembangunan bagi menambahbaikkan kualiti produk beliau. Penambahbaikan juga dapat dilihat dari proses pembungkusan jenama kicap tersebut iaitu penutup botol kicap yang semakin baik dan selamat dari dimasuki serangga.

Kini, jualan  Kicap Kipas Udang berjumlah lebih RM6 Juta sebulan serta beliau telah kembangkan kepada kepelbagaian produk makanan seperti sos, kaya dan lain-lain. Jenama Kipas Udang ini juga telah melangkau jauh ke Asia Barat dan negara-negara Asean. Dengan jualan syarikat mencecah lebih RM82juta setahun, syarikat ini telah maju setapak lagi dengan pembinaan bangunan syarikat yang bernilai RM35 juta di kawasan perindustrian Larkin.

Alamat laman sesawang : http://zarafood.com.my/ 

( anda juga boleh memesan keluaran khas produk-produk dari koleksi yang sedia ada sebagai "freegift" atau "doorgift" untuk pelbagai majlis keraian )

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan