BAHAN A
✅200gm gula pasir (jika tak suka manis sangat boleh kurangkan)
✅3 sudu besar susu tepung (tak kisah jenama apa)
✅350ml air
BAHAN B
✅2 sudu besar tepung ubi
✅2 sudu besar tepung jagung
✅1 sudu besar tepung gandum
✅50ml air
-campurkan tepung-tepung dengan air – kacau rata.
BAHAN C
✅80gm susu pekat (ikut tahap kemanisan yang anda suka)
✅500ml santan pekat atau susu cair 2 tin (pada resipi ini menggunapakai susu cair).
✅250gm kacang merah dalam tin di lecek (lagi banyak kacang lagi sedap apa-apa jenama tak kisah atau nak rebus kacang merah sendiri pun boleh)
✅sedikit pewarna merah ataupun sedikit kordial sirap
✅ Daun Pandan untuk mewangikan adunan
✅ Paling penting jangan lupa letak garam secukup rasa bagi rasa lemak
Cara-cara
1. Guna kaedah "memukul/mengacau" supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.
2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masuk kan bahan C. Bila mendidih, matikan api.
3. Tuang dalam acuan ais krim atau plastik aiskrim malaysia pun boleh.
4. Bila sudah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan.
🍓 Sumber dari Facebook 👉 Nur Atikah ➡https://www.facebook.com/GoGojeS.by.Ika