WANTAN
Kulit wantan
- 125g tepung gandum
- 40g tepung ubi
- sedikit garam
- ¾ sudu besar minyak masak
- 100ml air panas mendidih
* satukan kesemua bahan kering
* masukkan minyak dan air panas kemudian uli sampai doh tidak melekat
* ketepikannya dan tutup dengan towel basah
Inti wantan
- 1 keping dada ayam dicincang
- sedikit lobak yang diparut
- daun sup dan daun bawang
- halia yang dihancurkan
- sedikit garam
- 1 sudu kecil tepung jagung
**gaul rata kesemua bahan
Cara membuat WANTAN
- canai doh sehingga nipis. Kemudian tekapkan dengan bentuk bulat atau potong empat segi dan tabur dengan tepung supaya tidak melekat
- isikan inti wantan ke dalam kulit wantan, sapukan sedikit air keliling kulit wantan untuk melekatkan tepian kulit berkenaan
-lekatkan seperti bentuk karipap, selepas itu temukan hujung kulit wantan kiri dan kanan ke tengah
- setelah siap, boleh goreng atau dimasukkan ke dalam sup.
SUP WANTAN
- ½ ekor ayam potong 2
- 2 inci halia hiris
- batang daun bawang
- minyak bawang putih
- fishball
- garam secukupnya
- daun sup dan daun bawang
**Buat stok ayam dlu,rebus ayam bersama dgn halia,api perlahan.
Dlm setengah jam reneh,Kemudian angkat ayam ketepikan.
*masukkan fishball,batang daun bawang dan garam.
Biarkan menggelegak kemudian masukkan wantan dan minyak bawang putih. Tutup api dan taburkan daun sup serta daun bawang
AYAM BAKAR
- ayam yang direbus
- 1 inci halia diparut
- 1 sudu besar minyak bawang putih
- kicap manis, kicap masin, kicap pekat, sos seafood Adabi dan garam secukup rasa
*gaul kesemuanya dan perap selama setengah jam ke sejam,kemudian bakar dalam oven dgn suhu 180 darjah celcius selama 15 hingga 20minit
MEE KICAP
- 1 keping mee bulat
-4 sudu besar kicap pekat
-1 sudu besar minyak bawang putih
-2 sudu besar kicap manis
-1 sudu besar sos seafood adabi
-1 sudu besar kicap masin
*gaulkan kesemua kicap & sos seafood adabi, celur mee bulat kemudian tapis.
Gaulkan dengan campuran kicap
- Mee kicap makan dengan ayam bakar, cili potong, wantan goreng, sawi celur, minyak bawang putih dan sup wantan (bulat itu adalah lebihan kulit wantan)
(kredit resepi kulit wantan pada Tahrunissah Jali)
Kredit resepi ini kepada nurul fasihah zamahidi melalui masak apa hari ni