Ia merupakan hidangan yang sangat baik untuk sarapan pagi di perjalanan, bar granola yang lembap dan kenyal ini boleh disesuaikan dengan mana-mana gabungan kacang, biji dan buah-buahan kering.
Bahan -bahan :
» 1/2 cawan badam - dicincang kasar
» 2 1/2 cawan oat kasar
» 1/3 cawan madu
» 35 gram mentega
» 1/4 cawan gula perang
» 1/2 cawan cranberry kering
» 1/4 cawan coklat chip
» sedikit esen vanilla
» sedikit garam
Cara-caranya :
° Sediakan loyang 4 segi alas dengan aluminium foil dan sapukan majerin disekelilingnya.
° Satukan badam cincang dan oat kasar,bakar dalam lima minit suhu 180c.
° Angkat dan kacau,kemudian bakar lagi sehingga badam dan oat sedikit garing.
° Dalam bekas lain satukan butter dan madu,panaskan dan kacau sehingga cair dan likat.
° Masukkan gula perang dan kacau lagi sehingga likat.
° Campurkan adunan gula kedalam campuran oat dan badam,kacau rata.
° Tambahkan cranberries kering dan coklat chip.boleh tukar kepada biji kuaci atau buah-buahan kering yang digemari.
° Tuang kedalam loyang dan ratakan,basahkan tangan dengan sedikit air dan tekan supaya mampat.
° Tutup loyang dengan aluminum foil dan simpan dalam peti sejuk selama 2 jam.
° Sebagai piligan, ia boleh bakar dalam masa 10 minit.
° Keluarkan dan potong bentuk bar.