Karipap Pusing Berinti Kentang Ayam
Bahan-bahan untuk inti :
500gm kentang- di dadu kecil
300gm isi ayam yg dipotong kecil
4 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar cili kisar
2 biji Bawang Besar *
3 ulas Bawang Putih *
1 sb udang kering- basuh & toskan*
3 tangkai daun kari
2 buku kiub pati ayam
1 mangkuk kecil daun sup yg telah dihiris halus
Garam & gula secukup rasa
Air
Sedikit Minyak untuk menumis
Cara-cara penyediaan :
-Kisar semua bahan bertanda (*)...
-Panaskan minyak untuk menumis...Tak perlu banyak sangat nanti minyak tu meleleh sangat kat celah lapisan karipap...
-Tumiskan semua bahan yang dikisar bersama daun kari,rempah kari & cili kisar hingga naik minyak..goreng dengan api perlahan hingga cili betul betul garing...
-Kemudian masukkan air, isi ayam dan juga kentang...seterusnya masukkan pati ayam..
- bila hampir mengering baru masukkan gula dan garam secukup rasa..
- Kacau rata hingga kering dan bolehlah diangkat. Sejukkan betul betul dulu inti sebelum dimasukkan kedalam doh karipap.
Kulit Karipap Pusing
Bahan Doh A:
1 cawan Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
2 sudu besar Veg Shortening
2 sudu besar Margerin
Bahan Doh B:
2 cawan Tepung Gandum
1/4 cawan Minyak Jagung
1 sudu kecil Garam atau secukup rasa
1/2 cawan Air ~~ Anggaran
Cara-cara :
-Satukan semua bahan untuk doh A. Gaul hingga sebati dan boleh dikepal atau dibulatkan. Kemudian dibahagikan kepada 4 bahagian dan dibentukkan menjadi bulat. Ketepikan.
-Untuk doh B, panaskan minyak dan tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi tepung. Buat satu kawasan lekuk di tengah tepung tu untuk menuangkan minyak panas. Gaul rata dengan senduk atau sudu dulu (awas minyak PANAS) sehingga menjadi seperti serbuk roti.
-Bancuhkan garam bersama air dan tuangkan ke dalam tepung dan minyak tadi sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli hingga sebati dan agak tidak melekat di tangan. Kemudian doh itu dibahagikan kepada 4 bahagian yang dibulatkan juga.
-Gelekkan 1 bahagian doh B yang telah kita bahagikan tadi dan dan masukkan pula 1 bahagian dari doh A pula. Bungkuskan menjadi bulat dan ketepikan. Ulangi untuk doh doh seterusnya.
-Doh yang telah dibungkus dan disatukan tadi, digelek agak sederhana, tak tebal sangat dan tak nipis sangat. Kemudian digulung dan digelekkan lagi sekali di atasnya...Sama juga macam tadi, sederhana ketebalannya dan digulung lagi...
-Ulangi untuk doh seterusnya. Selepas proses ini direhatkan sebentar dalam 10-15 minit gulungan gulungan doh supaya dia agak mesra dan lembut....
-Selepas itu, ambil gulungan doh tadi dan dipotong kepada 6 bahagian. Gelekkan jangan terlalu nipis dan tidak terlalu tebal ye..Kalau nipis sangat, takut pecah dan agak payah untuk dikendalikan dan jika tebal sangat pun tak sedap rasanya nanti...
-Isikan inti secukupnya, tapi jangan terlalu penuh kerana lapisan kariap itu nanti mungkin akan pecah.