Adakah perbezaan antara Tempeyek dan Rempeyek?

 

Ya, ada perbezaan kecil tetapi signifikan antara tempeyek dan rempeyek, terutama dari segi :




🍘 1. Nama & Sebutan

  • Rempeyek
    → Sebutan paling lazim di Indonesia, terutama di Jawa.
    → Asal katanya dipercayai dari bunyi "peyek" (bunyi renyah ketika dimakan). 

  • Tempeyek
    → Sebutan lebih lazim di Malaysia (terutamanya dalam kalangan orang Melayu).
    → Biasanya merujuk kepada versi yang mengandungi tempe atau kacang, bukan kosong.




🧂 2. Bahan Utama

Ciri Rempeyek (Indonesia) Tempeyek (Malaysia)
Tepung Tepung beras + rempah Tepung beras + santan atau kunyit
Bahan Isi Kacang tanah, ikan bilis, kacang hijau, udang kecil Tempe goreng nipis, kacang tanah, ikan bilis
Rasa Lebih rangup dan berbumbu kuat Ada variasi rasa lemak santan, kadang lebih lembut


🍳 3. Teknik & Bentuk

  • Rempeyek selalunya nipis, rangup, dan dibentuk melekap pada kuali.

  • Tempeyek kadang lebih tebal, dan ada juga yang dicetak berbentuk bulat, sesuai untuk pasaran jualan tempatan.




🌍 4. Konteks Budaya & Asal Usul

  • Rempeyek berasal dari budaya Jawa, Indonesia.

  • Tempeyek berkembang di Malaysia dengan pengaruh budaya Jawa-Melayu.




Kesimpulan Ringkas :


Rempeyek = istilah asal dari Indonesiabiasanya berisi biji ketumbar, jintan manis, jintan putih, bawang putih, kacang dal, ikan bilis dengan tekstur rangup.

Tempeyek = versi rempeyek di Malaysia, sering mengandungi tempe goreng nipis. Biasanya berisi kacang tanah, ikan bilis garing dan lain-lain bahan yang hampir sama dengan resipi tempeyek.
 



Walau bagaimanapun, dalam konteks tertentu, "tempeyek" mungkin hanya kesilapan ejaan atau dialek untuk "rempeyek". Bentuknya serupa dengan rempeyek, iaitu nipis dan rangup, tetapi mungkin lebih tebal bergantung pada resepi.

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan