Spageti aglio e Olio ("spageti dengan bawang putih dan minyak") adalah pasta hidangan tradisional di negara Itali, yang datang dari kawasan Napoli. Sebenarnya ia adalah variasi daripada satu resipi asal iaitu "Spaghetti alle vongole".
Bahan-bahan :
Spaghetti
Sekeping Dada ayam
6 ekor udang
Daun parsley dicincang halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
3 sudu besar mintak zaitun
1 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Lada capsicum (pilihan)
Grated parmesan cheese (pilihan)
Cara-cara penyediaan :
1. Rebus spaghetti sehingga masak. Masukkan sedikit minyak dalam air untuk merebus spaghetti.
2. Setelah spaghetti masak, toskan dan ketepikan dahulu.
3. Masukkan minyak zaitun dalam kuali. Tumis bawang putih.
4. Masukkan isi ayam yang dipotong kecil-kecil. Setelah ayam hampir masak, masukkan udang.
5. Masukkan garam dan lada putih.
6. Masukkan spaghetti. Masukkan daun parsley dan capsicum. Gaul sehingga semua bahan bercampur sebati.
7. Siap sedia untuk dihidang. Jika suka taburkan grated parmesan cheese di atasnya.
*Sumber dari : mamadeekitchen